04/01/2019 - Training - Minireeks

Een goede start deel 1: Het Trainingsdagboek

In 5 stappen naar een betere training

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je neemt je voor dat je meer gaat rijden en aan je eigen conditie gaat werken. En dit hou je welgeteld 2 weken vol...
Of dat je de les die je bij je trainer hebt gereden gaat doortrekken naar je eigen trainingen. Maar wat was dat ook alweer over 'een actief achterbeen krijgen'? 
Wanneer was het laatste nazicht van het zadel ook alweer? En moest mijn paard nu niet een keertje naar de tandarts?

 

Om al deze dingen te onthouden kan je een trainingsdagboek gaan bijhouden. Maar hoe begin je daar nu aan?

Stap 1: Ga op zoek naar een manier die voor jou werkt.

De ene persoon werkt graag digitaal, de andere schrijft liever alles in een notaboekje. Ben je handig met de computer? Dan kan je zelf een ringmap samenstellen met lege 'sheets' die je kan invullen.
Je moet dus voor jezelf uitmaken wat voor jou werkt. Er bestaat geen goede of slechte manier; iedereen is gewoon anders.

Het enige waar je wel op moet letten is dat het overzichtelijk blijft en dat het toegankelijk is. Je wil immers direct je ervaringen kunnen opschrijven, afgesproken data noteren of bevindingen registreren.

 

Tip: Digitaal en hardcopy: een mooie mix.

Vermits ik gebruik maak van de Equestic Saddle Clip tijdens mijn trainingen, staat een gedeelte dus in de app opgeslagen. Maar om verdere aantekeningen te maken of om bedenkingen, ideetjes,... toe te voegen maak ik gebruik van een apart 'notitieboekje' (een ringmapje met losse standaard bladen).
In deze map staan ook alle afspraken die voor mijn paarden van toepassing zijn in vermeld. Zijn er dingen die me via de Clip opvallen, dan maak ik een print screen en voeg ik dit toe in mijn notities.

Voor mijn eigen trainingen heb ik dan weer een BuJo. Gewoon omdat ik het leuk vind om te freubelen. :-)

Stap 2: Wat noteer je in je Trainingsdagboek?

Eigenlijk is de term 'Trainingsdagboek' niet ruim genoeg. Je wil niet enkel je trainingen gaan neerpennen, maar het hele management van jouw paard gaan registreren.
 

Dus wat zou er standaard in een Trainingsdagboek moeten staan:

 • Je doelstellingen
 • Het management van je paard
  • Veterinair:
   • Vaccins: data, producten, ...
   • Ontwormingen / mestonderzoeken: data, resultaten, gewicht, ...
   • Paardentandarts
   • Andere: osteopaat, massages,...
   • Contactgegevens
   • Algemene gegevens en waarden van je paard: chipnummer, recente foto, lichamelijke kenmerken, gemiddelde temperatuur, hartslag,...
  • Harnachement:
   • Zadel- & bitfitting: laatste check-up die je zelf gedaan hebt, eventuele vaststellingen, data van controles, wat er gedaan is tijdens een controle, verandering in bouw, reacties van het paard voor en na een aanpassing,...
  • Voer:
   • Voerschema: zeer belangrijk wanneer je voor een bepaald doel traint. Noteer zeker wanneer er een wijziging in het voerschema is en welke invloed dit heeft op je paard.
   • Krachtvoer: welk krachtvoer en hoeveelheid krachtvoer. Bij overschakelen naar een ander krachtvoer noteer je best de reden waarom dit gebeurt.
   • Ruwvoer: weet wat je voert. Laat daarom je ruwvoer analyseren. De resultaten van deze analyses kan je hier toevoegen.
 • Trainingsschema's
 • Een trainingslogboek:
  • Wanneer, hoe laat, locatie, bij wie, weersomstandigheden, de bodem, type bodem, duur, binnen of buiten,...
  • Intensiteit: een zeer belangrijk puntje. 
  • Trainingsdoel en de inhoud van de training (opbouw)
  • Focus & ontspanning, fitheid: hoe was de takt, losgelatenheid, aanleuning, impuls? Kon je je paard rechtrichten, verzamelen? Was hij gehoorzaam? En hoe zat het met je eigen houding en zit?
  • Aandachtspunten naar volgende trainingen toe
  • Andere
 • Telefoonlijst:
  noteer de telefoonnummers van je stalhouder, stalgenoten, veearts, hoefsmid,... op een aparte pagina. Ook de gegevens van de hulpdiensten kunnen handig zijn.

Eventuele aanvullingen:

 • Wedstrijdervaringen
  • Resultaten, weersomstandigheden, hoe was je paard tijdens het losrijden, hoe reageerde hij tijdens de wedstrijd,...
  • Checklist:
   Wat neem je mee op wedstrijd? Iets vergeten? Of toch niet nodig gehad? Dit is de plek om het te noteren.
Tip: Duurzaam(?)
Plastificeer jouw checklist wanneer je denkt dat deze compleet is. Dan kan je met een whiteboard marker alles afvinken. Nog niet helemaal klaar met je lijst? Dan werkt een (glad) plastic hoesje ook.
Leg of hang deze lijst op een vaste plaats in je zadelkast zodat je deze steeds kan terugvinden. Vergeetachtig aangelegd? Noteer dan in je trainingsdagboek waar je de lijst gelaten hebt. Gebruik hiervoor een vaste pagina.

 

Uiteraard mogen jouw eigen trainingen ook niet ontbreken, want op de dagen dat je niet traint met je paard kan je wel aan jezelf werken. Het principe is juist hetzelfde: je registreert je dieet (ook wat je drinkt), je trainingen, de intensiteit,... Misschien is het ook handig om je eigen vaccinaties te noteren. Je werkt immers met paarden (wanneer was die laatste tetanus-prik ook alweer?).

Wat je zeker moet noteren is je mentale-fitheid. Wanneer je een dag niet fit bent in je hoofd zal dit ook te merken zijn aan jou prestaties. 

 

En ladies: hou ook rekening met hormonale schommelingen. Sommige paarden reageren hier ook op. Natuurlijk wordt dit ook een stukje door onze reacties getriggerd: we zijn emotioneler, soms sneller uitgeput en we voelen ons wat down ( het: ik-wil-in-de-zetel-hangen-met-een-kop-thee-en-Netflixen syndroom).
Heb je last van de (pre- en/of post) period-blues? Ga dan toch even trainen, maar schroef de intensiteit terug. Je zal je nadien sterker en beter voelen.

Stap 3: Noteren

Maak er de gewoonte van om elke keer na je training eventjes te gaan zitten en je Trainingsdagboek aan te vullen. Dit hoeft niet lang te duren, zolang je het maar doet wanneer alles nog vers in je hoofd zit en je het gevoel dat je op je paard had nog vast hebt.
Doe dit ook elke keer wanneer er iemand naar je paard is komen kijken. Zo behoud je het overzicht en kan je beter gaan plannen.

 

Tip: Rij bewust los.

En probeer eens verschillende losrijmethodes uit. Noteer elke keer het 'gevoel' dat je had. Welke manier werkt het beste voor jou en je paard? Dan kan je deze manier ook op wedstijd gebruiken.

Stap 4: Analyseren

Geeft het een paar weken (of zelfs maanden) tijd, maar je zal na een tijdje opmerken dat je een patroon terug vindt in je trainingen. 
Welke trainingen waren goed en leuk? Wat maakte het leuk? Hoe heb je dit kunnen bereiken?

Welke momenten waren minder? Wat was de oorzaak? Welke externe factoren kunnen bijdragen tot betere prestaties?

 

Om een voorbeeldje te geven:
Mijn paard begon 'opeens' te staken tijdens het werk. Ik boos, hij boos en een heleboel frustraties.

Plotseling kreeg ik door dat ik deze situatie eerder had meegemaakt toen ik met mijn oude zadel reed. En dat het niet zo 'opeens' was. Het stijver lopen op 1 kant, het tegen de hand zijn,... de puzzelstukjes pasten in elkaar.
Een bezoekje van de zadelpasser en een minimale aanpassing loste de situatie op.

 

Tip: Hou jezelf zeker ook een spiegel voor.

Liep je paard slechter omdat jij een mindere dag had? Of was je gehaast? Ben je de dag erna ziek geworden? Er zijn veel factoren die invloed hebben op jouw prestaties en die van je paard. Dit alleen al maakt het de moeite waard om alles even te noteren.

Stap 5: Actie ondernemen en doelen stellen!

De belangrijkste stap in het hele proces is uiteraard iets doen met de gegevens die je neerpent.

 

Merk je dat je steeds vast loopt op een bepaald stukje in de training met je paard? Bespreek dit dan zeker met je instructeur. Kan die je niet helpen, ga dan op zoek naar iemand die het wel kan.

Zit je zelf vast in jouw training? Bespreek dit dan met de juiste personen: huisarts, kinesist, (personal)trainer, vriendin,... Vaak hebben zij een oplossing.

 

Stel eveneens duidelijke doelen en bepaal de termijn waarin je deze doelen wil bereiken. Wees realistisch in je doelen en in de tijdsbepaling: paardrijden en je eigen training moet immers leuk blijven!

 

Tip: Deel je doelen op in subdoelen. Op deze manier haal je makkelijker (en sneller!) een doel waardoor je gemotiveerd blijft. Je kan ook een 'due date' kleven op de subdoelen, dit is vooral interessant wanneer je zelf beter presteert onder lichte druk.

Handig om mee te werken:

DressagePro Inspiratieboek
De oude versie van het 'Inspiratieboek'

Conny Loonstra van DressagePro gaat normaal in 2019 een nieuw 'Inspiratieboek' lanceren. Dit boek kan een mooie basis vormen voor jouw trainingsdagboek.

 

Ik heb zelf het vorige (oude) 'Inspiratieboek' van toen nog Paard & Lifestyle aangekocht, maar ik heb het nooit echt gebruikt. Ik nam de term 'inspiratie' misschien nogal letterlijk...
Helaas is dit boek momenteel niet meer te verkrijgen. Dus heb je hier interesse in, dan zal je moeten wachten tot Conny klaar is met de nieuwe versie.
Equestic Saddle Clip
Equestic Saddle Clip

De Equestic Saddle Clip is een handig en klein apparaatje dat je aan je zadel bevestigd tijdens je trainingen.
Het registreert de intensiteit, de afdruk, de rijrichting, de gangen, het ritme en de symmetrie in een apart te downloaden app (gratis).

Na elke training kan je nog aangeven of je tevreden was met je training en een tekstje typen met extra bevindingen. 

 

Een leuke extra: ik gebruik de EQ Saddle Clip ook op mijn tablet. Dus je kan je gegevens op meerdere apparaten bekijken.

 

De richtprijs voor de EQ Saddle Clip ligt rond de €250,00, maar vaak vind je hem goedkoper via een aanbieding. Even Google-en dus.

 Tags:

# Minireeks #Training #Trainingsdagboek #SaddleClip #Paarden #EenGoedeStart
#TBE #TheBelgianEquestrian #Blog